Soorten glas

Home » Soorten glas

Soorten glas

 

FLOATGLAS

Floatglas, ofwel enkel glas, is het basisglas voor een breed gamma aan glasproducten. Er is een grote voorraad floatglas in dikten van 2 mm tot 24 millimeter. De maximale afmetingen zijn 6 meter x 3,21 meter. Floatglas kan blank of gekleurd zijn al naargelang de toevoeging van metaaloxiden. De meest voorkomende kleuren zijn brons, groen en grijs.

Bewerkingen: floatglas kan op allerlei manieren bewerkt worden in onze eigen slijperij zoals zandstralen, slijpen, facetslijpen en boren.

Toepassingen: floatglas biedt als basisproduct tal van verwerkingsmogelijkheden. Het kan verwerkt worden tot isolerend dubbel glas, geluidswerend glas of veiligheidsbeglazing. Er kan een coating worden aangebracht tegen de warmte of kou, het kan gebogen worden etc. De toepassingen zijn oneindig zowel voor buitenbeglazing als interieurbeglazing.

FIGUURGLAS

Figuurglas is een transparante decoratieve beglazing (van blank of gekleurd glas), waarbij tijdens de productie in het nog warme glas een decoratief motief is gewalst. Sommige typen zijn eveneens leverbaar met een draadraster.

Figuurglas wordt vaak uit esthetisch oogpunt toegepast echter ook de lichtinval of het doorzicht kan met dit glas verminderd worden. De mate van transparantie wordt bepaald door de structuur en het motief. Al naargelang het motief en de dikte kan dit glas worden gehard, gelaagd, gematteerd of geassembleerd in dubbele beglazing.

GEHARD GLAS

Gehard glas is glas dat een thermische behandeling heeft ondergaan. Het glas wordt tot meer dan 600 °C verhit en vervolgens zeer snel met lucht afgekoeld. Hierdoor ontstaan duw – en trekspanningen in het glas zodat het wel vijf keer sterker is dan ongehard glas van dezelfde dikte. Gehard glas is dan ook extra goed bestand tegen glasbreuk. In geval van breuk valt het glas uiteen maar in onscherpe kleine stukjes zodat dit glas voor bepaalde toepassingen beschouwd wordt als veiligheidsglas. Diverse typen glas, zoals floatglas, figuurglas en glas met een harde coating kunnen worden gehard. Draadglas en figuurdraadglas kunnen niet worden gehard vanwege het reeds aanwezige draadnet.

Bewerkingen: eventuele bewerkingen zoals slijpen en gaten boren moeten gebeuren voordat het glas de hardingsoven in gaat. Is het glas eenmaal gehard dan kan het niet meer bewerkt worden.

Toepassingen: gehard glas wordt zowel voor interieur- als exterieurbeglazing toegepast. Zo kunt u denken aan:

 • Glazen douchedeuren en badschermen
 • Glazen inloopdouches
 • Glazen binnendeuren, schuifdeuren en vouwwanden
 • Glazen wanden en wandbekleding
 • Glazen werkbladen
 • Glazen balustrades
 • Glazen puien
 • Glazen buitendeuren
GELAAGD GLAS

Gelaagd glas is glas samengesteld uit tenminste twee glasbladen met een tussenlaag. Deze tussenlaag kan bestaan uit een of meerdere kunstoffolies (PVB), een hars, silicaat of een gel. De tussenlaag heeft als doel de glasplaten aan elkaar te verlijmen.

Door een verschillend aantal glasplaten of verschillende diktes en folies te combineren ontstaan samenstellingen die voor verschillende toepassingen geschikt zijn. Zo kan gelaagd glas worden gebruikt als:

 • veiligheidsglas
 • brandwerend glas
 • beloopbaar glas
 • geluidswerend glas

Gelaagd glas is verkrijgbaar in verschillende diktes en kleuren en kan worden gecombineerd met isolerende beglazing. Tal van decoratieve effecten kunnen worden verkregen door gebruik te maken van gekleurde, gematteerde of gestructureerde glasbladen en/of decoratieve gekleurde tussenlagen.

DRAADGLAS

Draadglas is vlakglas of figuurglas met een ingelegd draadraster. De maaswijdte van het draadraster is circa 12 mm. Het wordt standaard geproduceerd met een dikte van 6 of 7 mm maar kan ook voor een zwaardere belasting worden geproduceerd in 9 mm.

Draadglas behoort tot de veiligheidsglassoorten aangezien bij breuk de glasscherven bijeen worden gehouden. Een voornaam voordeel van draadglas is de brandwerende eigenschap. Bij brand breekt en barst het glas maar doordat de stukken aan elkaar blijven vormt dit een brandwering. Draadraster kan worden verkregen in een blanke uitvoering of figuurglasuitvoering eventueel in bronskleur en geel. Tot dit gamma behoort ook het spiegeldraadglas.

Neem contact op

 • Velden met een * zijn verplicht